Luni - Vineri: 9:00 - 20:00 | Weekend: 09:00 - 17:00

Apelează-ne: +(373) 22 86 69 59, +(373) 69 77 71 95

Etapele digestiei

Etapele digestiei

Așa dar, digestia începe în cavitatea bucală. Aici este saliva, care conține fermenți capabili să înceapă digestia. Saliva are un mediu bazic și astfel neutralizează o parte din produsele acide, deaceea și se recomandă de rumegat mai îndelungat bolul alimentar. Aciditatea care rămâne în gură după unele produse și care e capabilă să îmbolnăvească dinții și gingiile, este numai din cauza că mâncăm din fugă, înghițim automat fără să conștientizăm. După mâncare nu uităm să clătim cavitatea bucală! Altfel bacteriile vor avea mereu ce descompune și vor provoca miros neplăcut din gură.

Esofagul este un tub elastic ce unește cavitatea bucala cu stomacul și în el tot e mediu bazic.  Deaceea, cei care încalcă regulile digestiei, au frecvent arsura după stern (pirozis) și imediat își aduc aminte că au și așa compartiment în tractul digestiv. Natura ne-a creat în așa fel, ca tot ce înghițim, să meargă după valul de peristaltism în jos, spre eisire, numai nu înapoi în sus! În sus poate să vină doar eructația cu aer sau voma. Chear și atunci când omul stă mai mult timp cu capul în jos, când înghite, peristaltica esofagului merge spre stomac și nu invers.

Continuăm cu stomacul. E un sac muscular sub formă de virgula burduhoasă, capabil să producă aciditate, să depoziteze pe un timp alimentele pentru a continua digestia. Acidul clorhidric din sucul stomacal în normă, e capabil sa stopeze orice infecție și uneori să descompună chiar si metale. Dar dacă în timpul digestiei suntem nervoși, stresați, poate fi altfel. Cei care suferă de ulcere stomacale, indigestie, stenoză pilorică, să-și pună mai frecvent întrebarea: ce situație, oameni nu pot eu digera în viața asta?!

Sucul gastric începe descompunerea proteinelor, anume el pregătește proteina, ca deja în intestinul subțire, să fie dispersată până la aminoacizi, care și sunt cărămizile funcționale CE constru          esc țesuturile. Și dacă noi, când mâncăm carne, în timpul rumegatului, nu rupem bine firele de mușchi din carne, atunci ea va rămâne mai mult ca "umplutură de mațe" și va mai și produce o fermentație nu tocmai frumos mirositoare în intestine. Cei care nu prea au dinți, să treacă mai bine la carne tocată, e o alternativă mai bună deja.

Înainte de a vorbi despre intestinul subțire, o să mai subliniez câteva momente importante legate de stomac. Volumul stomacului anatomic normal este de pana la 2 litri, sigur, fiind un organ muscular, poate sa-și mărească volumul. Dar dilatarea nu-l va face mai activ și mai sănătos. Și deaceea se merită să te scoli de la masă puțin flămând. Concomitent stomacul, datorită formei sale, posedă curbura mică și curbura mare, iar mucoasa formează pliuri pe toată suprafața internă. În zona curburii mici, plicile se conturează de-a lungul ei și formează niște adâncituri asemănătoare cu ulucile. Atunci când bem lichide, ele trec de-a lungul acestor adânciturilor direct în intestin. Ca lichidul să nu stagneze în stomac, se recomandă să bem apa și alte băuturi la temperatura camerei sau puțin mai calde. Când se bea rece, se produce spasm la nivelul mucoasei și apa se reține pentru a fi încălzită, așa riscăm ca lichidele să se amestece cu alimentele și pocesul de digestie va fi mai lent.

Se recomandă de a bea un volum mai mare de lichid cu 15-20 minute înainte de masă, ca să reusească să mearga în alte compartimente ale tractului digestiv. Muți întreabă de ce nu se poate de băut în timpul mâncării? Se poate doar de băut lichide calde și cu înghițituri mici, cu pauze între ele. După masă mai bine vă abțineți de la lichide minim o oră. Mai ales vă abțineți de a bea repede și un volum mare. Da-ți voie sucurilor digestive să poată avea concentrația necesară pentru a asigura o digestie efectivă! Ce se întâmplă căd turnați în paharul cu suc sau lapte apă, e gustos? Așa si sucurile digestive, fiind diluate, nu pot să-și îndeplineasc funcția de descompunere. Iar alimentele nediscompuse stiți voi la ce consecințe duc deja... Imediat apare întrebarea cu utilizarea alcoolului, el e mai volatil și în dependență de tărie, are proprietatea să treacă barierele și să ajungă mai repede în sânge. Sigur, depinde iarăși de cantitate.

 

         Nu uităm că în stomac permanent este un volum de aer, care se acumulează la fundul stomacului (fundul se află sub diafragm, adică mai aproape de intrarea în stomac). Ca acest aer să nu încurce la digestie, se recomandă după masă să va aflați in poziție verticală, șezând. Cine preferă să se culce imediat după masă, riscă să aibă cel puțin un intestin balonat și burtă proeminentă, și ce e mai complicat, hernie diafragmală (hernie hiatală), care poduce multe bătăi de cap. Partea inferioară a stomacului finalizează cu regiunea pilorică și sfincterul piloric, care asigură închiderea ermetică dintre stomac și întestinul subțire. În normă, acest sfincter se deschide și alimentele trec mai departe, după ce acidul clorhidric din stomac a fost neutralizat complet în procesul de digestie. În intestinul subțire deja este mediu bazic și orice aciditate ce pătrunde din stomac, poate provoca inflamatie la nivelul duodenului. Concomitent, vă amintesc, că regurgitarea inversă din intestin în stomac, se întâmplă doar la cine deja sunt disfuncții la acest nivel. Daca sucul gastic nimerește înainte de neutralizare în duoden, este risc de ulcer la acest nivel. Si dacă conținutul duodenului nimerește în stomac, apare gustul amar în gură și risc mare de inflamație stomacală. Pentru asta natura ne-a dotat cu sfinctere separatoare dintre mediile interne. Numai de noi depinde deja funcționalitatea lor normală, ce implică atât factorul mecanic al mâncării (rumegatul și cantitatea), cât și factorul stresant de care am vorbit mai înainte. Stresul produce spasme. Deci, ca să aveți un stomac sănătos și ca digestia să continue, trebuie să fiți relaxați, liniștiți si concentrați la conținutul farfuriei! 

Autor: Bodrug Aurelia - medic terapeut, nutriționist, dietolog.



Calendar 12.01.2022

Contactele noastre

Telefon de contact

Adresa noastră

or. Chisinau, str. Bucuriei 1/6

Adresa electronică

vladimircolun@gmail.com
Arrow Top